Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Svjetski dan beskućnika

09/10/2012 |  Novosti

10.10. Svjetski dan beskućnika

Otvoreno pismo povodom 10.10.2012. Svjetskog dana beskućnika        

Milijuni ljudi diljem svijeta 10. listopada obilježavaju Svjetski dan beskućnika, tijekom kojeg se, na različite načine, želi promijeniti živote beskućnika u njihovim lokalnim zajednicama.

Hrvatska se također ove godine, po prvi put, uključila u obilježavanje Svjetskog dana beskućnika, kako bi ukazali na njihov sve veći broj na našim ulicama…

U Hrvatskoj trenutno postoji deset Prihvatilišta za beskućnice/ke te jedna stambena zajednica , ukupnog kapaciteta do 380 osoba ( Zagreb – 3 prihvatilišta; Split – 1 prihvatilište i jedna stambena zajednica; Rijeka – 1 prihvatilište; Pula -1 prihvatilište; Varaždin -1 prihvatilište; Karlovac -1 prihvatilište; Osijek – 1 prihvatilište i Zadar – 1 prihvatilište). Postoje također i naznake o pokretanju programa za beskućnike u Dubrovniku te otvaranju još jednog prihvatilišta u Zagrebu.

Unatoč svim prihvatilištima prema podacima djelatnika i volontera u Hrvatskoj je trenutno više od 1000 osoba na ulici.

Iz dana u dan broj beskućnika sve je veći i veći !!!

Od prošle godine beskućnici su prepoznati u Zakonu o socijalnoj skrbi te se definiraju :

„Beskućnik je osoba koja nema mjesto stanovanja niti sredstava kojima bi mogla namiriti potrebu stanovanja te je privremeno smještena u prihvatilištu ili boravi na javnim ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.»

U istom Zakonu se navodi:

„Veliki gradovi i gradovi sjedišta županija dužni su u svom proračunu osigurati sredstva za uslugu prehrane u pučkim kuhinjama, kao i pružanje usluga prihvatilišta za beskućnike na način propisan ovim Zakonom.“

Unatoč zakonskom okviru, potpisanom Memorandumu o socijalnom uključivanju i velikom entuzijazmu djelatnika i volontera prihvatilišta, iz dana u dan susrećemo se s problemima od kojih navodimo samo neke:

  • Nepostojanje prihvatilišta u svim gradovima
  • Mali  kapaciteti postojećih prihvatilišta u nekim od gradova
  • Nedovoljno  programa i projekata koji utječu na društveno uključivanje korisnika
  • Nepostojanje strategije smanjenja beskućništva u RH
  • Nepostojanje  jasne strategije u borbi protiv siromaštva
  • Nespremnost  i nedostatak sredstava velikih gradova za financiranje Prihvatilišta
  • Ulaskom Republike Hrvatske u EU, otvaraju se granice prema zemljama članicama a samim tim očekuje i veći broj korisnika.

Povodom Svjetskog dana beskućnika, pozivamo lokalne i regionalne uprave na suradnju u otvaranju novih prihvatilišta te pomoć u financiranju postojećih.

Pozivamo Vladu RH na aktivniju ulogu u prevenciji, socijalnom uključivanju te izradi i provedbi strateških smjernicama suzbijanja siromaštva i beskućništva.

Pozivamo sve građane, organizacije i institucije na pomoć i beskućnicima i prihvatilištima jer beskućništvo nije samo naš problem.

Već sutra, mnogi od vas, nezaposleni, podstanari, branitelji, invalidi, mladi i stari, neobrazovani i obrazovani, ovisnici, mogu postati beskućnici!

Za Neformalnu mrežu Prihvatilišta u RH

Udruga Most, Split

 

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-3 karta-prihvatiliste prenociste-6 prenociste-4 pren1-9 prenociste-8 pren1-4 pren1-7 pren1-6 prenociste-2 pren1-8 pren1-10 prenociste-5 pren1 pren1-5 prenociste-7 pren1-3 prenociste-1 pren1-2 pren1-1