Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Svjetski dan beskućnika

22/11/2016 |  Novosti

 

20161010_085050Povodom Svjetskog dana beskućnika, 10 listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su 10. nacionalni susret o beskućništvu.

U sklopu  10. nacionalnog susreta o beskućništvu, organizirana je  Konferencija o beskućništvu, kojoj je uvod bilo okupljanje u jutarnjim satima na Trgu Bana Josipa Jelačića, a upriličili su ga beskućnici, studenti socijalnog rada i predstavnici članova Hrvatske mreže za beskućnike.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih. Na konferenciji je sudjelovalo 135 predstavnika tijela državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave, akademske zajednice, organizacija civilnog društva, prihvatilišta/prenoćišta za beskućnike, centara za socijalnu skrb i dr.

Pozdravnu riječ  u ime organizatora uputio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava, a nazočnima su se obratili i zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, izaslanica Gradonačelnika i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić.

Gospodin Babić istaknuo je da Ministarstvo socijalne politike i mladih putem natječaja za prijavu projekata kontinuirano potiče širenje mreže socijalnih usluga za socijalno osjetljive skupine, uključujući beskućnike (ESF), kao i osiguranje prehrane i osnovnih životnih potrepština za osobe u riziku od siromaštva, uključujući beskućnike (FEAD). Ove je godine prvi puta omogućeno financiranje trogodišnjih programa (iz lutrijskih sredstava) udruga koje pružaju usluge vezane uz skrb o beskućnicima (programi usmjereni razvoju i širenju usluga za beskućnika u lokalnoj zajednici – dnevni boravci, stambene zajednice, integracija u život zajednice, podrška pri zapošljavanju, razvoj novih vještina beskućnika.

Izlaganja su održali: prof. dr. sc. Zoran Šućur, redoviti profesor na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – »Relativno i ekstremno siromaštvo u Republici Hrvatskoj«prof. dr. sc. Gojko Bežovan, redoviti profesor na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – »Beskućništvo u programima i praksi Europske unije«Suzi Kvas, ravnateljica Javnog Zavoda SOCIO – Celje (Slovenija) – »Beskućništvo, naš zajednički problem«; predsjednik i dopredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike Drago Lelas i Zvonko Mlinar – »Beskućništvo u Republici Hrvatskoj«

Kroz radionice su obrađene teme prevencije beskućništva, integracije beskućnika i poticanja drugih na skrb o beskućnicima.

161010-konferencijabeskuc-37-web161010-konferencijabeskuc-39-cutcarweb20161010_125219

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

pren1-10 pren1-1 prenociste-3 pren1-2 prenociste-5 pren1-9 prenociste-4 prenociste-7 prenociste-8 pren1-3 karta-prihvatiliste prenociste-2 pren1-4 prenociste-6 pren1 pren1-8 pren1-5 pren1-7 pren1-6 prenociste-1