Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Predstavljanje zbornika

23/10/2013 |  Novosti

resizeKnjižnice grada Zagreba izdavanjem zbornika Druga prilika: izazovi i perspektive u radu s beskućnicima na još jedan su način pokušale pridonijeti rušenju predrasuda o beskućnicima, kao i ulozi knjižnica u rješavanju njihovih problema što je i bio glavni cilj KGZ-ovog projekta Knjigom do krova.

 

 

U zborniku su okupljeni radovi stručnjaka iz različitih područja koji su sudjelovali na istoimenom skupu održanom 31. svibnja 2012. godine u sklopu spomenutog projekta. Rad s beskućnicima i poticanje njihovog uključivanja u tržište rada zahtijevali su suradnju što većeg broja partnerskih organizacije i pojedinaca, a zbornik je rezultat razmjene njihovih znanja, iskustava i ideja u nastojanju da se unaprijedi skrb o beskućnicima. Dio zbornika posvećen je izazovima i rezultatima projekta Knjigom do krova nagrađenog EIFL-ovom nagradom Inovativni programi u narodnim knjižnicama za 2011/2012. godinu.

Zbornik je predstavljen 22. listopada 2013. u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. O  zborniku su govorili: Sanja Bunić – urednica zbornika, Romana Galić – pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom  u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Štefica Karačić – predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, Mile Mrvalj – korisnik projekta Knjigom do krova, Ljudmila Shambeeva – korisnica projekta Knjigom do krova i Tatjana Nebesny – urednica izdanja KGZ-a.

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

karta-prihvatiliste prenociste-6 pren1-1 prenociste-7 prenociste-2 pren1-10 pren1-9 pren1-5 pren1-6 prenociste-5 prenociste-8 pren1-4 pren1-2 prenociste-3 prenociste-4 prenociste-1 pren1-3 pren1-7 pren1-8 pren1