Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Ponos Hrvatske

12/11/2012 |  Zanimljivosti

06.09.2012.
POSTAO PONOS HRVATSKE

Sreća je konačno pokucala na Alenkova vrata. Nekadašnji beskućnik koji je postao ponos Hrvatske nakon što je pronašao i vratio 50 tisuća kuna, prije godinu dana konačno se uselio u stan. No stanarina je istekla jučer i mislio je da će se morati natrag u kamp kućicu u kojoj je 15 godina živio bez struje i vode. Ipak, stvari su se promijenile u zadnji čas.

U kamp kućici Alenko je živio 15-ak godina, sada u šali kaže da ima vikendicu, no ona je zapravo rezervna varijanta jer je stan dobio samo na godinu dana.

Posljednjih dana strahovao je da će se morati vratiti u kućicu na kotačima i baš kada je krenuo pospremiti stigla je vijest, udruga CRO UNUM pronašla je nepoznatog donatora koji je Alenku platio još godinu dana stanarine tako će mirno moći i dalje otključavati vrata ovog stana. No još nije svjestan da može predahnuti.

Alenko je utjehu pronalazio u slikanju, život ga nije mazio kao dijete bio je u domu, u Domovinskom ratu dragovoljac, a godinama živio kao beskućnik. Prije 6 godina pronašao je ispred Caritasa torbu s 50 tisuća kuna i vratio je vlasnici te je proglašen Ponosom Hrvatske.

I dok uživa u stančiću u centru Splita, misli lete prema kamp kućici koja mu je godinama bila jedini dom, a sada je kako Alenko kaže plan B.

Izvor: RTL

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

pren1-3 pren1-5 prenociste-5 pren1-10 pren1-1 pren1-8 pren1-9 prenociste-2 prenociste-1 prenociste-8 prenociste-6 prenociste-7 pren1 karta-prihvatiliste pren1-4 pren1-2 pren1-6 prenociste-3 prenociste-4 pren1-7