Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Osnovana Hrvatska mreža protiv siromaštva

01/04/2014 |  Novosti

Cilj je utjecati na iskorjenjivanje siromaštva putem zagovaračkih aktivnosti i utjecanjem na javne politike i pokretanjem inicijativa.
U Zagrebu je 28. ožujka održana osnivačka skupština Hrvatske mreže protiv siromaštva. Hrvatska mreža protiv siromaštva je osnovana kao nacionalna mreža udruga i fizičkih osoba koje se bave pružanjem usluga i zagovaranjem siromašnih, ranjivih i socijalno isključenih osoba te javnom politikom u području siromaštva u Hrvatskoj. Mreža želi djelovati kao članica i uz podršku Europske mreže protiv siromaštva (EAPN – European AntiPoverty Network).
Inicijatori osnivanja Mreže su udruge – Udruga za inicijative u socijalnoj politici, Crveni križ Grada Zagreba, Katolička udruga Kap dobrote, Hrvatska mreža za beskućnike i udruga Pragma, a sama ideja osnivanja mreže seže u 2011. godinu kada je Udruga za inicijative u socijalnoj politici organizirala tematski skup o siromaštvu u Hrvatskoj na kojem su sudjelovali i predstavnici EAPN-a te članovi akademske zajednice.Na osnivačkoj skupštini je sudjelovalo tridesetak organizacija civilnog društva, zaklada, predstavnika akademske zajednice i građana, a podršku osnivanju su dali i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba. Za predsjednika Mreže je izabran prof.dr.sc. Nino Žganec, a za potpredsjednike mr.sc. Aleksandra Selak Živković i Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik.

– Potreba za osnivanjem ove Mreže je neupitna, kao i njen veliki potencijal. Uz javnu promociju Mreže i proširenja članstva, važno je odmah provoditi konkretne aktivnosti – očitovati se na strateške nacionalne dokumente i provoditi različite inicijative na nacionalnoj i europskoj razini – istaknuo je Nino Žganec.
Cilj Mreže je utjecati na iskorjenjivanje siromaštva putem zagovaračkih aktivnosti i utjecanjem na javne politike, pokretanjem različitih inicijativa, uz kontinuiranu suradnju s Europskom mrežom protiv siromaštva. Na taj način Mreža objedinjava interese različitih ranjivih skupina, koje također imati priliku sudjelovati kao samozagovaratelji unutar Mreže i putem posrednika-organizacija civilnog društva.
Izvor: Zagrebancije, autor: S.S. Objavljeno: 28.03.2014.

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-2 prenociste-7 pren1-5 prenociste-1 pren1-2 pren1 prenociste-4 pren1-1 pren1-3 pren1-4 prenociste-5 pren1-6 pren1-9 prenociste-3 prenociste-6 pren1-8 karta-prihvatiliste pren1-10 pren1-7 prenociste-8