Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Održan 6. Nacionalni susret o beskućnicima

23/10/2012 |  Novosti

 

Šesti po redu nacionalni susret o beskućnicima

 s više od 120 sudionika iz Hrvatske

održan je 19. 10. 2012.

u zagrebačkom hotelu Antunović

 

 

 

Hrvatska se nalazi među zemljama Europske unije s najvećom stopom rizika od siromaštva koja se penje, posebice uvjetovano krizom, i do 20 posto. Među sve siromašnijim stanovnicima u državi mlade su nezaposlene osobe koje sve teže pronalaze sredstva za osnovnu egzistenciju pa su i sve češći korisnici pučkih kuhinja, ali i domova za zbrinjavanje beskućnika, čulo se uz ostalo na današnjem 6. nacionalnom susretu o beskućnicima kojemu je Grad Zagreb pokrovitelj.

Osvrt na najugroženije kategorije hrvatskog društva nisu propustili iznijeti ni prvi ljudi Zagreba – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

– Obišao sam gotovo sve glavne gradove Europe i veliki dio gradova svijeta te odgovorno tvrdim da Zagreb ima najbolju skrb za beskućnike – pohvalio se gradonačelnik ističući da smo svjedoci najveće nezaposlenosti od osamostaljenja Hrvatske što će zacijelo doprinijeti još većem broju socijalno ugroženih osoba.

Podsjetio je da živimo u tržišnim uvjetima, koji su mnoge doveli na društvenu marginu, u čemu im odgovorni moraju pomoći.

Rješenje za problem siromaštva, ali i beskućnika Davor Bernardić vidi u zapošljavanju te većoj društvenoj osjetljivosti za ovu kategoriju hrvatskih građana.

Večernji list

Na skupu je istaknuto kako se u rješavanju niza prepreka, koje se javljaju u radu s beskućnicima prije svega trebaju aktivno uključiti resorna ministarstva.

“Problem beskućništva nije samo problem pojedinca, već je problem cijelog društva”, glavna je poruka sa skupa na kojem je naglašeno kako su za beskućnike nadležni predstavnici Vladina ured za ljudska prava, Ministarstva socijalne politike i mladih, Pučkog pravobranitelja, tijela lokalne samouprave, centara socijalne skrbi diljem zemlje, prenoćišta, ali i drugih organizacija koje doprinose u skrbi o beskućnicima.

“Cilj okupljanja predstavnika svih značajnijih organizacija, koje se bave beskućnicima, ujedno je želja za umrežavanjem kako bi se poboljšao sustav i zakonska regulativa vezana uz ovu najranjiviju i najisključeniju skupinu korisnika socijalne skrbi. Stoga je organizator skupa, pomoćnik ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Zvonko Mlinar pozvao sve da se pridruže Mreži čija se osnivačka skupština danas održava u Prenoćištu Crvenog križa u Velikoj Kosnici”, poručeno je sa skupa. (INDEX)

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

pren1-5 pren1-4 prenociste-2 pren1-3 prenociste-4 pren1-10 pren1-6 prenociste-1 pren1-2 prenociste-7 pren1-8 prenociste-6 prenociste-3 pren1-7 pren1 prenociste-8 prenociste-5 pren1-9 karta-prihvatiliste pren1-1