Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Ispovijest beskućnika

13/03/2013 |  Zanimljivosti

Ispovijest beskućnika: Krenuo u pljačku banke da ga stave u zatvor pa da ima gdje prespavati i nešto pojesti

 Dinko Zaharija, Foto: S. JEŽINA

Autor: Robert Frank
Objavljeno: 21. veljače 2012. u 20:49

Meni je pljačka, lažna, ne iskrena s namjerom da uzmem nešto tuđe ili, ne daj Bože, nekoga ozlijedim, bila ulaznica za zatvor. Želio sam u zatvor, da se smirim. Zato sam uspio. Kriv sam, na neki način. Iznevjerio sam djecu, obitelj, sebe i državu koja me odgojila, priča Zaharija kojem se sudi na Županijskom sudu.

Ušao sam u banku, prošao prizemljem i popeo se na prvi kat. Uzeo sam broj i čekao desetak minuta. Malo sam sjedio, malo šetao. Teško mi je opisati kako sam se osjećao. Na malom ekranu pojavio se moj broj. Prišao sam šalteru i stavio nož ispred sebe. »Ovo je pljačka«, rekao sam službenici. Kriknula je i odgurnula mi ruku. Nož mi je odmah ispao. Nisam ga pokupio. Ukipio sam se. Ali i uspio!

Ha, sada se sigurno pitate gdje je uspjeh kada dođeš u banku, ne uzmeš plijen po koji si kao došao, službenica ti izbije oružje, a ti si zadovoljan. E, pa ja sam bio zadovoljan: nitko nije stradao, nitko nije ozlijeđen, a nikoga nisam ni pokrao. Naravno, mogao sam pobjeći. Zaštitara nije bilo pet, šest minuta, dok su dva zadihana policajca došla nakon desetak minuta. No, kroz to vrijeme ja sam ukopano stajao i čekao ih.

Meni je pljačka, lažna, ne iskrena s namjerom da uzmem nešto tuđe ili, ne daj Bože, nekoga ozlijedim, bila ulaznica za zatvor. Želio sam u zatvor, da imam gdje prespavati, pojesti, smiriti se. Zato sam uspio.

Bez maske

Riječi su to prodavača »Uličnih svjetiljki«, Riječanina Dinka Zaharije, privremenog i(li) povremenog beskućnika koji je sredinom kolovoza prošle godine – u stanju depresije, očaja, beznađa i teškog psihičkog stanja, naoružan lovačkim nožem kojim si je to jutro rezanjem žila planirao oduzeti život – mirno ušao u najfrekventniju banku u Rijeci, poslovnicu Erstea na Jadranskom trgu te bez da je pokušao sakriti svoj identitet, kao razgolićeni maneken pred objektivom fotoaparata krenuo u besmislenu pljačku naočigled brojnih klijenata i nadzornih kamera.

 

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-8 pren1-10 pren1-1 prenociste-3 prenociste-6 karta-prihvatiliste pren1-4 prenociste-2 pren1-3 pren1 prenociste-7 prenociste-4 prenociste-5 pren1-6 pren1-5 pren1-9 pren1-2 pren1-7 pren1-8 prenociste-1