Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Briga o socijalno najugroženijim

25/10/2012 |  Mediji o nama

Bandić: Zagreb najbolje u Europi skrbi za beskućnike

U Zagrebu ima do 450 beskućnika čija je prosječna starost 50 godina. Većina beskućnika bila je zaposlena, čak su imali i pristojne životne uvjete, što se mijenja kada dobiju otkaz.

Hrvatska se nalazi među zemljama Europske unije s najvećom stopom rizika od siromaštva koja se penje, posebice uvjetovano krizom, i do 20 posto. Među sve siromašnijim stanovnicima u državi mlade su nezaposlene osobe koje sve teže pronalaze sredstva za osnovnu egzistenciju pa su i sve češći korisnici pučkih kuhinja, ali i domova za zbrinjavanje beskućnika, čulo se uz ostalo na današnjem 6. nacionalnom susretu o beskućnicima kojemu je Grad Zagreb pokrovitelj.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Osvrt na najugroženije kategorije hrvatskog društva nisu propustili iznijeti ni prvi ljudi Zagreba – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

 – Obišao sam gotovo sve glavne gradove Europe i veliki dio gradova svijeta te odgovorno tvrdim da Zagreb ima najbolju skrb za beskućnike – pohvalio se gradonačelnik ističući da smo svjedoci najveće nezaposlenosti od osamostaljenja Hrvatske što će zacijelo doprinijeti još većem broju socijalno ugroženih osoba.

Podsjetio je da živimo u tržišnim uvjetima, koji su mnoge doveli na društvenu marginu, u čemu im odgovorni moraju pomoći.

– Nitko ne smije biti bez krova nad glavom i toplog obroka, a u Zagrebu je to živa istina – ustvrdio je Bandić podsjećajući da je svojedobno ponudio i vlastiti stan za smještaj beskućnika za hladna vremena kojem smo svjedočili prošle zime.

Inače, u Zagrebu je 350 do 450 beskućnika, prosječne starosti 50 godina, među kojima dominiraju samci ili pak rastavljeni muškarci. Gotovo svi su beskućnici bili zaposleni, čak imali i pristojne životne uvjete, a najčešće zbog otkaza ili višemjesečnih neisplaćenih plaća dospijevaju u vrlo nezavidno stanje.

Većina ih se odaje alkoholu, neki pate i od mentalnih bolesti, a jedini su im spas tri zagrebačka doma za noćenje te pučke kuhinje u kojima se svakodnevno hrane.

Dio ih preživljava i skupljajući boce po gradu te prodajući časopis “Ulična svjetiljka” .

Rješenje za problem siromaštva, ali i beskućnika Davor Bernardić vidi u zapošljavanju te većoj društvenoj osjetljivosti za ovu kategoriju hrvatskih građana.

 Objava:Večernji list, Sanela Dropulić, 19.10.2012.

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-7 pren1-2 prenociste-1 pren1-7 pren1 karta-prihvatiliste pren1-9 pren1-6 prenociste-6 pren1-8 prenociste-5 pren1-5 pren1-10 pren1-4 pren1-3 pren1-1 prenociste-4 prenociste-2 prenociste-3 prenociste-8