Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Božić u Velikoj Kosnici

28/12/2012 |  Mediji o nama

 

Više od dvije godine troje djece odrasta u prihvatilištu za beskućnike u Velikoj Kosnici na zagrebačkoj periferiji. Za ovu obitelj javnost je čula nakon što je otkriveno da žive s majkom u automobilu. Unatoč teškim životnim prilikama, djeca idu u školu, a osmijeh im ne silazi s lica. Međutim, ni ovaj Božić neće dočekati u svom domu

Njihova hrabra majka ispričala nam je svoju potresnu priču, još jednom apelirala na Grad da im se omogući smještaj u gradskom stanu. Od svoje se djece ne misli odvajati, borit će se kaže, do kraja, moli samo da joj se omogući da imaju svoj dom.

Dok se njezina dva razigrana sinčića znatiželjno motaju oko kamere i mikrofona, njihova starija sestra kreće s pisanjem zadaće u blagovaonici Prenoćišta. Njihova majka skromno kaže kako joj ne trebaju nikakvi pokloni, želi raditi i sama odgajati svoju djecu.

Kćeri Renate Maras su punoljetne te je ona u Velikoj Kosnici sama. Njezina životna priča mogla bi biti priča svakoga od nas. Ona je žrtva prevare, izgubila je stan i njezin je dom trenutačno Velika Kosnica. Unatoč teškim sudbinama, trude se stvoriti blagdansku atmosferu. Na radionicama izrađuju ukrase, bor je okićen, lampice postavljene. ‘Ovdje žive prekrasni ljudi. Nije biti sramota u blatu, nego ne imati hrabrosti ustati’, poručila je.

Više pogledajte u videoprilogu.

 http://www.tportal.hr/tema?keywords=besku%C4%87nici

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

pren1-1 prenociste-6 pren1-6 pren1-8 pren1-4 prenociste-2 pren1-5 prenociste-3 karta-prihvatiliste prenociste-5 prenociste-7 prenociste-4 prenociste-8 pren1-7 pren1-3 prenociste-1 pren1-2 pren1-9 pren1 pren1-10