Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Beskućnici u Hrvatskoj

20/10/2012 |  Mediji o nama

Beskućnici u Hrvatskoj – na ulici živi sve više mladih, žena i djece

Hrvatska, 20.10.2012 (16:47)

(Izvor:Večernji list online)Link

Piše: Sanela Dropulić/VLM

Hrvatska se nalazi među zemljama EU s najvećom stopom rizika od siromaštva  koja iznosi visokih 20 posto. Među sve siromašnijim stanovnicima u državi mlade  su nezaposlene osobe koje teško pronalaze sredstva za egzistenciju pa postaju  korisnici pučkih kuhinja, ali i domova za zbrinjavanje beskućnika, upozoreno je  na 6. nacionalnom susretu o beskućnicima održanom jučer u Zagrebu.

>> Tmuran portret sve siromašnije Hrvatske

Evidentiranih 600

Iako neoženjeni ili rastavljeni muškarci u dobi od 52 godine predstavljaju  prosječnog hrvatskog beskućnika, zbog krize je u toj marginaliziranoj kategoriji  sve više žena, djece i mladih. Hrvatska broji oko 600 evidentiranih beskućnika,  a većina ih je zbrinuta u prihvatilištima, no ima i onih koji su potpuno odali  skitnji, alkoholu a nerijetko i prosjačenju.

– Beskućnici se hrane u pučkoj kuhinji, spavaju po napuštenim objektima,  podrumima, na javnim mjestima, pa čak i u štalama ako nisu od onih rijetkih  sretnika koji su pronašli mjesto u podkapacitiranim prenoćištima – oslikao je  situaciju Zvonko Mlinar, pomoćnik ravnatelja zagrebačkog Crvenoga križa.  Upozorava kako sve do 2007. godine ta izrazito ugrožena kategorija stanovnika  nije ni spominjana u Hrvatskoj, a intenzivniji rad na njihovu zbrinjavanju,  smatra Mlinar, potaknuo je tek memorandum potpisan na tu temu s Europskom  komisijom.

Nikako do posla

Kamen spoticanja za beskućnike jest i nemogućnost da nađu posao.

– Oni imaju nisku razinu obrazovanja, zastarjela znanja koja im ograničavaju  sudjelovanje na tržištu rada, ali i ostvarivanje prava socijalne i zdravstvene  skrbi. Mnogi nemaju ni osobne dokumente – kaže Đordana Barbarić, predsjednica  Udruge MOST.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako glavni hrvatski grad  ima najbolju skrb u Europi za tu vrstu socijalno ugroženih građana.

– Obišao sam gotovo sve glavne gradove Europe i veliki dio gradova svijeta i  tvrdim da Zagreb ima najbolju skrb za beskućnike – pohvalio se  Bandić.

 

Od beskućnika do informatičkog instruktora

Priča o dojučerašnjem beskućniku Dragi Renduliću, kojeg je na rub siromaštva  gurnuo splet životnih okolnosti potpomognutih alkoholom, danas je primjer svim  osobama u Hrvatskoj na rubu egzistencije kako se mogu otrgnuti siromaštvu. O  svom iskustvu na zagrebačkim ulicama, na kojima je završio, ali i počeo stjecati  zaradu prodajući časopis “Ulična svjetiljka” pa do držanja tečaja iz informatike, Rendulić je iznio i u  pisanim svjedočanstvima, ali i predavanjima za ovisnike.

Read more: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=35324#ixzz2AIjgRcKJ

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-7 pren1-5 prenociste-3 pren1-7 prenociste-8 prenociste-6 prenociste-4 pren1-10 prenociste-5 pren1-1 pren1-4 prenociste-2 pren1-2 prenociste-1 pren1-9 pren1 pren1-6 pren1-8 pren1-3 karta-prihvatiliste