Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Prenoćište u Šibeniku

28/03/2014 |  Novosti
 

Inicijativa Caritasa za uređenje prenoćišta za beskućnike naišla je na pozitivan odaziv i izvan Šibenika. Za troškove stavljanja u funkciju prostora za beskućnike te njihovu rehabilitaciju i resocijalizaciju zagrebačka tvrtka “Olympus” donirala je 7000 kuna, o čemu su šibenski gradonačelnik Željko Burić i direktor “Olympusa” Krešimir Drašković sklopili ugovor.

Novac je na račun šibenskog Caritasa stigao i iz inozemstva od dviju katoličkih misija, a ovaj hvalevrijedni projekt pomažu i privatne osobe. Kada nisu u mogućnosti financijski participirati, građani nude svoju podršku i voljni su pomoći – rukama, radom na uređenju prostora.
I djeca u akciji..
Važnost pomaganja potrebitima prepoznala su i djeca iz Udruge “Zlatni mikrofon” koja su prikupila velikih 420 kuna za svoje ugrožene sugrađane. Zaista “velikih” jer na ovaj način najmlađe članove zajednice odgajamo da u materijalističkom svijetu ipak budu socijalno osjetljivi.

Ističe to i Miljenko Jukić, zamjenik ravnatelja Caritasa Šibenske biskupije te zahvaljuje i Udruzi “Pravi kontakt” koja je organizirala humanitarni koncert u šibenskom kazalištu na kojem je za beskućnike prikupljeno 4800 kuna, a nabavlja i materijal za obnovu prostora. Osim Grada Šibenika koji je za Centar za rehabilitaciju beskućnika u proračunu izdvojio 100.000 kuna, u projektu će financijski sudjelovati i Šibensko-kninska županija.

Otvorenje prenoćišta očekuje se krajem lipnja. Očišćeni su interijer i okoliš te slijedi popravak krova da bi se moglo pristupiti daljnjim radnjama.

“Završetak radova ovisit će o financijskoj konstrukciji i samim izvođačima. Prije svega želimo da sve bude napravljeno kvalitetno. Ovdje se ne radi o jednokratnom rješenju, već projektu koji će vrijediti dugi niz godina”, naglašava Jukić.

Grad Šibenik je 127 kvadratnih metara prostora u blizini Doma zdravlja dodijelio Caritasu na 20 godina, a projektom je predviđen kapacitet od 16 postelja, što će dostajati za desetak šibenskih beskućnika koji će u novom prostoru imati i sanitarni čvor sa dva tuša. Također, bit će to mjesto na kojem će se moći obratiti za pomoć i savjetovanje kako bi pronašli zaposlenje i unajmili vlastiti stan.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Novinarka: Zrinka Škugor

 

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-6 prenociste-2 pren1-2 pren1-10 pren1-1 pren1-8 prenociste-3 prenociste-4 prenociste-1 prenociste-7 pren1-6 pren1-7 pren1-4 pren1-9 pren1 prenociste-5 pren1-5 prenociste-8 karta-prihvatiliste pren1-3