Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Mladi beskućnici: ‘Sada konačno možemo dovesti prijatelje k sebi’

29/01/2015 |  Mediji o nama

dfdd208d0e80a0aedc49747667ed5831a47f64600fe0eb124dec856d8e07b845

 

 

 

 

 

 

Foto: Marko Prpić/PIXSEL

 Jedva je dočekao, kaže, pobjeći iz učmale sredine u kojoj je živio. Mlad je i pun energije pa mu je okruženje u Prihvatilištu za beskućnike u Kosnici bilo zagušljivo. Završio je školu za pomoćnog kuhara, a trenutačno volontira u Crvenom križu. Nakon dugih sedam godina u Kosnici, 23-godišnjem Luki Hrženjaku sreća se konačno osmjehnula.

Imaju privatnost

Jedan je od petorice mladića koji su se prije mjesec dana uselili u prvu stambenu zajednicu za mlade beskućnike na Maksimiru. Riječ je o pilot-projektu Crvenog križa grada Zagreba, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Centra za socijalnu skrb Zagreb. Posao, stan ili druženje s prijateljima u svome dnevnom boravku do jučer se ovim mladićima činilo kilometrima daleko. Luka je s roditeljima i bratom Karlom došao u Kosnicu nakon što im je kuća u Borovju izgorjela do temelja. Obojica se žele zaposliti i potpuno osamostaliti.

 – Neobično je nakon toliko godina u prihvatilištu doći u stan. Sada imamo privatnost i možemo bez srama pozvati prijatelje k sebi – povjerila su se braća Hrženjak.

Svi se dobro slažu, zajedno čiste stan, kuhaju i druže se. A glavni je ritual – zajednička jutarnja kava. S braćom Hrženjak živi i 19-godišnji Antonio koji ide u građevinsku školu. U Kosnici je bio posljednjih nekoliko mjeseci, a prije toga u đačkom domu.

 – Ovdje je bolje jer nema ograničenja, bolja je hrana i društvo. A i lakše mogu učiti – istaknuo je Antonio. Dok je on u školi, Luka i Karlo volontiraju raznoseći jabuke potrebitima.

 – Sve je bolje raditi, pa i volontirati, nego tu čamiti pred televizorom. Nadam se da ću uskoro naći posao – poručio je Luka.

 Uloženo 150 tisuća kn

 Glavni je u kuhinji, a sve ostale kućanske poslove, kažu, odrađuju zajedničkim snagama. Na stolu se najčešće nađu meso i krumpir ili tjestenina.

 – Jedan dan sam im donio poriluk, a oni su me pitali što će s time – našalio se Zvonko Mlinar, voditelj prihvatilišta u Kosnici, te dodao kako je ovo pilot-projekt, na osnovi kojega bi se u gradu trebalo otvoriti barem još desetak stambenih zajednica. U projekt je uloženo 150 tisuća kuna, a kapacitet je za pet osoba od 18 do 30 godina. Plan je da neki već nakon 6 mjeseci pronađu posao i napuste stambenu zajednicu, a njih zamijene novi korisnici. U Prihvatilištu Kosnica od njegova otvaranja 2010. godine, naime, boravila su ukupno 362 korisnika, od čega 56 mladih do 30 godina starosti.

Autor: Sandra Golemec, Večernji list

 

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

pren1-7 pren1-8 pren1-9 pren1-2 prenociste-7 prenociste-8 prenociste-6 pren1-1 prenociste-2 karta-prihvatiliste pren1 pren1-10 prenociste-1 prenociste-4 pren1-4 pren1-3 prenociste-5 prenociste-3 pren1-5 pren1-6