Crveni križ je najveća i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna na području Grada Zagreba od 1987. godine.

Prvo Prenoćište za beskućnike na području tadašnje države osnovano je 1945. godine u Zagrebu u ulici Grgura Ninskog. Zbog dotrajalosti objekata Prenoćište je prestalo s radom u prosincu 2010. godine.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu u novo Prihvatilište za beskućnike u Velikoj Kosnici, u prosincu 2010. godine, preseljeno je 120 korisnika...

Beskućnici turistima nude drugačiji Berlin

22/08/2013 |  Zanimljivosti

Cilj obilaska Berlina u kojem su turistički vodiči beskućnici je promjena odnosa prema ljudima bez doma.

Bivši i trenutačni beskućnici u Njemačkoj nude posebnu vrstu turističkog doživljaja – oni su vodiči koji gostima Berlina pokazuju i onu tamniju stranu velegrada.

Onima koji u Berlin dolaze u turistički obilazak, a procjenjuje se da ih je najmanje milijun, ne pruža se prilika vidjeti i drugu stranu grada i zato obilazak Berlina nude i vodiči koji su postali beskućnici.

Turistički vodič Karsten Voss jedan je od njih.

Živio je u jednom dobrostojećem kvartu prije nego što je zapao u bijedu, a onda je počeo spavati u parkovima na klupama kao beskućnik.

„Ovo je jedno od bezbroj mjesta u Berlinu, ali je prilično dobro, jer je dobra četvrt. Sigurno je noću, ima dovoljno svjetla i nema čudnih, sablasnih ljudi, jer ovo je buržoaska četvrt“, pokazuje turistima jedno od berlinskih naličja Karsten Voss.

Raste broj beskućnika

Iako nema službenih statistika, Al Jazeerin Nick Spicer javlja kako jedna humanitarna organizacija procjenjuje da u Njemačkoj ima blizu 860.000 beskućnika – upravo onoliko koliko stanovnika ima Keln, četvrti po veličini grad te zemlje.

Stvari u pojedinim gradovima postaju sve gore, jer je konkretno u Berlinu broj deložacija u porastu, rastu i cijene nekretnina, a stanodavci žele da stanari koji plaćaju niske rente isele. Zbog toga raste i broj beskućnika.

Stoga je cilj obilaska u kojima su turistički vodiči beskućnici promijeniti odnos prema ljudima bez doma.

Obilasci se nude na engleskom i talijanskom jeziku, kako bi više ljudi koji posjećuju grad moglo dobiti uvid o tome kakav život može biti u jednoj od najbogatijih država kad nemate svoj dom.

Izvor: Al Jazeera

Kako doći do Prihvatilišta?

Prihvatilište se nalazi u Velikoj Kosnici.

Može se doći busom 307 ili 308 iz Zapruđa, a izlazi se na stanici Kosnica-izbjegličko naselje.

Može se doći i busom 290 s Kvaternikovog trga, a izlazi se na stanici Velika Kosnica.

Prihvatilište

prenociste-2 prenociste-7 pren1-10 pren1-3 prenociste-8 pren1-9 pren1-5 pren1 karta-prihvatiliste prenociste-1 pren1-2 pren1-7 prenociste-4 pren1-4 pren1-1 prenociste-3 prenociste-6 pren1-8 prenociste-5 pren1-6